Yıllar boyunca, optimum proje performansını elde etmek için proje faaliyetlerini planlama, yönlendirme ve kontrol etme konusunda yoğun çabalar sarf edilmiştir. Her inşaat projesi benzersiz olduğundan, proje yöneticileri planlarını benzer projelerdeki deneyimlerinden yararlanarak uyarlamalı ve kararlarını mevcut projenin özel koşullarına göre almalıdır.
Üretim planlaması, şu avantajları sağlar:
Proje yöneticileri, üretim planlamasına öncelik vererek projelerinin başarısını en üst düzeye çıkarabilir, maliyetleri düşürebilir ve zamanında ve bütçe dahilinde teslim alabilir.
İnşaat proje yönetiminde, üretim planlaması en önemli sorumluluklardan biridir. Başarılı üretim, başarılı proje yönetiminin ayrılmaz bir parçasıdır.
İnşaat projelerinde planlama, projenin kapsamlı bir analizini ve onu hayata geçirmek için bir plan veya bir dizi plan içerir. Mevcut kısıtlamaları ve kaynakları değerlendirerek, malzeme depolama, işçi tesisleri ve geçici yapılar gibi destekleyici unsurlar için ayrıntılı planlama gerektirir.
Kritik Yol Yöntemi, proje planlamada yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Aşağıdaki adımları içerir:
Kritik Yol Yöntemi’nin planlama aşaması, en zorlu ancak en önemli aşamadır. Proje planlayıcıları, projeyi kağıt üzerinde “inşa ederek”, proje planlarına, özelliklere, kaynaklara ve kısıtlamalara aşina olmalıdır.
Özellikle yeni başlayanlar için, faaliyetler için gereken ayrıntı düzeyi zorlu bir karar olabilir. Optimal düzey, kullanıcının projeyi verimli bir şekilde planlaması için gereken minimum ayrıntıdır. Örneğin, genel yükleniciler genellikle mekanik işler için iki veya üç faaliyet kullanırken, mekanik yükleniciler daha ayrıntılı faaliyetlere ihtiyaç duyar.
Bu nedenle, gerekli faaliyet ayrıntısı, planın kullanıcı ihtiyaçlarına bağlıdır. Kullanıcılar, Kritik Yol Yöntemi’de deneyim kazandıkça kendi benzersiz ihtiyaçlarını belirleyebilirler.
Comments (01)